Látky v červenom víne pomáhajú proti metabolickému syndrómu

Nealkoholický koncentrát vína alibernet dokáže tiež znížiť nárast zápalových markerov, pričom pozitívne vplýva na kardiovaskulárny systém.
BRATISLAVA 7. augusta (WebNoviny.sk) – Vedci z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie Slovenskej akadémie vied (SAV) zistili, že látky nachádzajúce sa v červenom víne pomáhajú v boji proti metabolickému syndrómu. Viac ako tretina svetovej populácie trpí týmto ochorením, ktoré je zhlukom závažných rizikových faktorov. Medzi ne patria obezita, zvýšené množstvo tukov v krvi známe ako dyslipidémia, vysoký krvný tlak a inzulínová rezistencia. Tieto rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení majú spoločnú príčinu, ktorou je nedostatočná odpoveď organizmu na inzulín.

Takzvané polyfenoly, prírodné chemické zlúčeniny vyskytujúce sa aj v červenom víne, majú pozitívny vplyv na srdce a krvné cievy. Vedecký tím z laboratória neuro-kardiovaskulárnych interakcií pod vedením Oľgy Pecháňovej sa to rozhodol potvrdiť, pričom tak spravil testovaním dealkoholizovaného koncentrátu červeného vína alibernet vyprodukovaného na Slovensku. Experimentovali na potkanoch a ich animálnom modeli SHR-cp, ktorý sa najviac približuje ľudskému metabolickému syndrómu.

Zaujímal ich najmä vplyv účinku nealkoholického koncentrátu vína na hmotnosť tela, krvný tlak, lipidy a glukózu v krvi, celkovú aktivitu NO-syntézy, ako aj na niektoré prozápalové markery v srdci a aorte. Všetky sledované parametre boli zvýšené v aorte u kmeňa predstavujúceho metabolický syndróm v porovnaní s kontrolnými zvieratami, pričom zaznamenali zvýšenie prozápalových markerov v srdci tohto kmeňa. Podávanie dealkoholizovaného koncentrátu vína alibernet významne znížilo tlak krvi a hladinu glukózy v krvi pri SHR-cp potkanoch. Zároveň znížilo nárast prozápalových markerov v aorte aj v srdci.

Výsledky vedcov SAV poukázali na patologické ako aj adaptačné zmeny, ktoré sa vyvíjajú v aorte a srdci v dôsledku metabolického syndrómu. Nealkoholický koncentrát vína znížil nárast zápalových markerov, pričom tento účinok môže predstavovať jeden z ochranných mechanizmov polyfenolických látok nachádzajúcich sa v koncentráte vína na kardiovaskulárny systém.

Informácie agentúre SITA poskytol Stanislav Ščepán z Referátu pre komunikáciu a médiá SAV.

Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.

7. augusta 2016

Odporúčané články